vrijdag 1 juni 2012

Vrijdag 1 juni, 312e dag.

Onze positie: 34.44.86 N en 46.33.24 W, de nog af te leggen afstand naar de Azoren 785 mijl. We zijn dus over de helft! Yes! Weer zo'n ijkpuntje om de moed er in te houden. Het gaat goed, met de wind, met de boot en met ons. De omstandigheden zijn dan ook optimaal vandaag. Zon en wind. Het eerste wat ik vanmorgen zag, na te weinig uren slaap, waren dolfijnen rond de boot. Hé, jongens zijn jullie d'r weer of zijn jullie anderen. Ze zien ons schip duidelijk als een speelobject, een beetje afleiding, gezien de sprongen die ze maken hebben ze er plezier in. Zesendertig jaar geleden maakte Herman Jansen, de Godfather van de solozeilers, als eerste Nederlander een reis om de wereld met zijn negen meter lange Pionier, een van der Stadt ontwerp. In 1972 vertrekt hij uit Ijmuiden. In 1976 vaart hij het zelfde traject wat wij nu doen. Bermuda-Azoren. In exact dezelfde periode. Op twee uur na, doet hij er 22 dagen over. Hij treft het slechter met het weer dan wij tot nu toe. Dagenlang moet hij hoog aan de wind tegen de zeeën opboksen terwijl wij nu passaat omstandigheden ervaren. Hij schrijft: donderdagavond stijgt de naald van de windmeter boven de dertig knopen. Hoge golven, zware brekers, gieren en oploeven. Het grootzeil wordt weggenomen en een stormfok tegenover fok twee geplaatst. Nog af te leggen afstand 1000 mijl. Na middernacht kalmeert het weer zover, dat ik liggend kan slapen. Grauw weer vrijdagochtend en in de middag draait de wind op Noord-West. De zondag gaat in de zelfde trant voorbij, dat betekent binnen zitten en wachten op betere tijden. Lezen is niet mogelijk, de letters dansen voor de ogen. Aldus Herman in zijn prachtige boek 'de horizon zeilde mee, dag na dag'
Ook wij hebben wel 30 knopen wind gehad maar mooi van achteren en dat maakt een groot verschil. De volgende depressie is in aantocht, morgen middag zal die over ons heen komen en belooft ook veel wind. We gaan het beleven en zijn er klaar voor.
Beer.

1 opmerking:

  1. Ja, ik zag het al aakomen: op of over de helft! Dat houdt de moed erin. Lekker gevoel lijkt me dat. Ik geniet mee. Op afstand.

    BeantwoordenVerwijderen