zaterdag 30 juni 2012

Zaterdag 30 juni, 342e dag.

Als we van te voren hadden geweten dat het zo bleef doorwaaien, hadden we het wellicht vandaag nog kunnen halen. De gribfiles gaven echter een afnemende wind. Nu moet de rem erop anders is het nog nacht als we Bishop Rock passeren. Het grootzeil gaat naar beneden en op een stukje genua lopen we nog vijf knopen. Nu kunnen we heel gecontroleerd varen. Vannacht moesten we nog uitwijken voor een groot vrachtschip dat precies op onze koers lag. Op de AIS was te lezen dat ze on-manoeuvreerbaar was en haar snelheid 1.7 mijl. Ze dreef dus met de wind en de stroom wat weg.
Zoals het er op dit moment voorstaat kunnen we morgenochtend in alle vroegte bij de Scilly's zijn. Vanaf 04.00 wordt het alweer voorzichtig licht en dat is nodig want het is geen gemakkelijk gebied.
In de Reeds Nautical Almanac lezen we dat ze bestaan uit 48 eilanden, waarvan de meesten slechts rotsformaties. De Scilly's liggen zo'n 25 mijl WSW van Land's End. De eilanden St.Mary, St, Martin's, Tresco, Bryher, St.Agnes en Gugh zijn als enigen bewoond. De eilanden behoren tot het Graafschap van Cornwall. Bij het hoofdstukje 'shelter' lezen we dat het weer er heel snel kan veranderen en er dus rekening gehouden moet worden met harde wind en Atlantische swell. Het is geen plaats voor onervaren zeilers en/of onderbemande zeilboten. De ankergrond is meestal zand en dus betrouwbaar, verder zijn de eilanden zeer de moeite waard om te bezoeken, 'most attractive' aldus de Reeds. Nog één nachtje doorbijten dus, dan zitten de 1280 mijlen vanaf Horta erop. We slingeren momenteel wel heel heftig omdat er weinig zeildruk is en de golven nog onverminderd hoog. Ook verwachten we vannacht nogal wat scheepvaart want we komen weer in het gebied van de shipping lanes, de wegen zonder bermen voor de scheepvaart. Vissers wellicht minder omdat die meestal voor het weekend in de havens liggen.
Beer.

1 opmerking:

  1. Hi Bernhard and René!
    Hope you arrived safely. What's your next stop? Keep it up!

    Regards and rüm pünsch!
    Your Hikers

    BeantwoordenVerwijderen