zaterdag 12 mei 2012

Zaterdag 12 mei 292ste dag.

René trof het niet gisterenavond. Een heftige regenbui ranselde ons scheepje terwijl de wind haar deed voortsnellen met de snelheid van een op hol geslagen paard. Toen het geweld bedaard was, keerde de rust snel terug en opende zich een sterrenhemel die z´n weerga niet kent. Wel bleef het aan de horizon fel bliksemen, zowel voor als achter ons. Ook deze tweede nacht op zee bleef het gelukkig beperkt tot een schouwspel op verre afstand. Eens zullen we er toch midden in verzeilen.
Een groot vrachtschip gaat ons op acht mijl aan bakboord voorbij. Zijn bestemming is Rotterdam.
De mijlen tikken verder, maar omstreeks acht uur in de ochtend, tijdens het wisselen van de wacht moet de motor het toch overnemen van de wind. Een beetje stroom draaien gaat gelijktijdig en is geen overbodige luxe. Door de bewolkte luchten genereert ons zonnepaneel duidelijk minder dan bij uitbundige zonneschijn. Na enkele uren is de wind terug, heel voorzichtig dat wel. We moeten duidelijk in het zeeritme komen. Het tijdsbesef moet worden omgevormd. Na de lange periode met normale dagen en nachten is het weer even wennen. De fysieke tijden van uren, dagen en nachten vallen weg. Eten, drinken, wachtlopen en slapen zijn nu de belangrijkste elementen, daarbij proberen de meest rendabele snelheid uit de boot te krijgen. In de middag zitten we er dan midden in, de onweersbui! Het was al geruime tijd dreigend donker aan het worden. De wind trekt aan tot windkracht zeven en we reven de zeilvoering. Na de bui blijft er een mooie achttien knopen wind over maar we kunnen niet de gewenste koers houden. Althans voor de periode van een uur. Dit alles weer tijdens de wacht van René. Het is bijna 16.00 uur en mag ik weer. Het regenpak ligt al klaar.
René gaat achter de knoppen van de SSB zitten en luisteren of we Herb kunnen ontvangen. Daarna is het tijd voor happy hour en René z´n beurt om het eten te maken.
Beer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten