zondag 25 december 2011

Fijne feestdagen

Van zaterdag 24 december 152e dag tot zondag 25 december 153e dag.
Onder het kompas in de kuip staat hij, een mooie witte baard en een rode puntmuts. Z'n handen gestoken in kerstgroene, rijkelijk geborduurde wanten. Zijn donkere oogjes knipperen tegen het felle zonlicht. Ons kerstmannetje. Sinds ons vertrek, op 25 juli, vanuit Parkhaven , heeft hij in een donker kastje gezeten boven mijn kooi en sinds vanmorgen staat hij fier op de stuurstand. Tenminste dat dachten we, maar bij nadere inspectie zagen we dat z'n blozende wangen waren verdwenen en dat hij er toch maar erg witjes begon uit te zien. Ook begon hij wanhopige gebaren te maken en we kregen de indruk dat hij ons iets wilde zeggen. Echter, door het geraas van de wind en de brekende zeeën konden we het ventje niet goed verstaan. Met ons oor vlak bij z'n mond hoorden we hem zachtjes mompelen "ik ben een beetje misselijk...." Ach, ja natuurlijk, stom dat we daar niet aan gedacht hebben. Je kan dan wel met een slee, vol kadootjes voor de kinderen, getrokken door acht rendieren door de lucht zweven, de Noord Atlantic is een ander verhaal. Gelukkig hadden we nog van de pleisters die je achter je oor moet plakken en daar heeft hij er nu twee van, achter elk oortje één. Het gaat zienderogen beter met hem. Het is inmiddels eerste kerstdag, na een nacht vol duizenden sterren, die ons in de kerst stemming brachten. Wij zitten nog een kleine twee honderd mijl verwijderd van onze eindbestemming, de aankomst zal zeker na de kerst zijn. We zullen proberen iets van een kerstdineetje te maken en in gedachte bij onze geliefden te zijn. Dit is gelukkig een mooie gelegenheid om jullie hele fijne kerstdagen te wensen, mijn kinderen en kleinkinderen, broer en zussen, Madee en haar familie, buurtjes van Parkhaven, dierbare vrienden en alle verdere bloglezers , nogmaals , fijne dagen en in gedachte bij jullie.
Beer.

Ik wens Roelie die zich voortreffelijk staande houdt tijdens mijn lange afwezigheid,dochter Sylvia en vriend Jacob, verdere familie,vrienden bekenden, en alle lezers van het blog :
super feestdagen , een fijne jaarwisseling en een heel gelukkig 2012
Coen

Vele dingen en gebeurtenissen krijgen pas betekenis door de reactie van je geliefden en directe naasten. Zo is het met deze kerst ook. Al dagen draaien we, aangespoord door Marijke, de kerst cd van Andre Hazes met name nummer 7 - Kerstmis Zonder Jou(1). Gelukkig heeft Beer ze altijd op zak en bij de eerste tonen nemen we dan gauw een Fishermans Friend. Natuurlijk weten we het: kerst komt dichter bij, maar het ontbreken van onze geliefden waarmee we de feestdagen willen doorbrengen en de bijzondere entourage van de Robeyne geheel alleen op de Atlantic maakt dat het feestgevoel maar slecht indaalt. Het is fijn te weten dat Marijke nu bij de Dingemansjes gezellig tapas eet en natuurlijk had ik daar bij willen zijn. Dan zit je meteen vol in de kerstfeestsfeer. Deze ochtend werden de wachten wakker gemaakt met een Prettig kerstfeest en zalig kerstmis. Bernard en Coen rommelen nu met vele blikken voor kerst happy hour en het kerstdiner. Het ultieme moment waarop kerst dichterbij kwam was toch wel de ontmoeting op volle zee deze ochtend. Na vele dagen van alleen zee, golven en wind zag ik zowaar twee schepen vlak bij elkaar op een kruiskoers. De Ais liet weten dat de CPA (closes point of arrival) van respectievelijk de Marigola (een klein vracht schip) en de Lady Remmington III (een flinke tanker) binnen drie kwartier minder dan een halve mijl zou zijn. We zouden zowat overvaren worden, close dus. In zo'n situatie zetten we altijd de marifoon bij. Juist nog hoorde ik de Remmington de Marigola een Merry Cristmas wensen. De Marigola antwoordde met een Felice Navidad. Snel greep ik de marifoon en wenste beide schepen een Merry Christmas van de Robeyne vlak voor hen, wat beantwoord werd met een "Sailing yacht Robeyne a Merry Cristmas for you".
Zo wens ik Marijke, familie en alle bloglezers, buren en vrienden fijne feestdagen en een goed 2012. Geen kerstkaart dus maar wel de beste wensen voor het juiste feestgevoel.
René

3 opmerkingen:

 1. Hallo mannan, bedankt voor jullie goeie wensen. Ook jullie wensen wij gelukkige kerstdagen, ook al is dat geluk niet compleet.
  Hier is voorlopig de rust even teruggekeerd. We hadden 16 gasten, waarvan er intussen 7 naar huis gingen. We hebben dus 9 slapers, en morgen weer een volle ontbijttafel. Het is allemaal heel gezellig verlopen.
  Met een dag of twee is het voor jullie 'land in zicht' en we wensen jullie een behouden aankomst. Een borrel waard en hier pakken we er ook een. We leven (en drinken) mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Stoere mannen,
  Hier dan eindelijk een berichtje uit Grolloo, waar we 2e kerstdag vieren zonder sneeuw,Henk is met het paard de bossen in geweest waar het heerlijk rustig was.Gisteren een heerlijke 1e kerstdag gehad voor ons heel bijzonder omdat er 2 kl.kinderen aanwezig waren,kleine Fenna van 8wk.en Dion van 2jr. die het heel goed doet en een schattig ventje is en erg lief,zo kan er gauw wat veranderen in een jaar tijd.Wij wensen jullie nog een goede vaart,over een paar dagen in Suriname en dan daar oud-en nieuw vieren en voor jullie het weten zijn jullie herenigd met de vrouwtjes,wij wensen jullie alle goeds toe,en Beer ga zo door met je fantastische verslagen, we genieten ervan.Lieve groeten uit Grollo,Coen en Roelie we zullen jullie missen op de verjaardag van Henk,maar geniet van het samen zijn in Paramaribo.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. goed gedaan jochies
  wat een avontuur, knap werk hoor.
  wederom genoten van Beer z'n algemene kennis en info over het verloop.
  fijne jaarwisseling met de dames.
  wim, broer van marijke

  BeantwoordenVerwijderen