maandag 26 december 2011

2e kerstdag

Maandag 26 december 154e dag.
Gisterenavond wilde Coen net aan het kerstdinertje beginnen, hij had zich genesteld in het kombuisje met een glas rode wijn toen de vislijn met kracht van de lier liep. We hebben de lijn nl. tegengesteld op de lier gezet, bij beet! loopt die dan mooi af en horen we dat er een vis toegehapt heeft. Vooral in het donker een prettige bijkomstigheid. Het blijkt een mooie Bonito te zijn van bijna dertig centimeter. Kijk, dat is toch even lekkerder dan een blik gehaktballen in jus van de Aldi.
Nog geen half uur na de vangst ligt hij al in de pan en hebben we toch nog een ander kerstdiner dan gepland. Middernacht wordt er nog een rif gezet , het ziet er toch een beetje squallig uit. Degene die dan wacht loopt hoeft alleen de genua maar in te draaien om de elementen de baas te blijven. René verdiept zich deze kerstnacht verder in de sterren middels zijn favoriete programma 'stary night' en vertelt ons 's morgens enthousiast het volgende gevonden te hebben. De Grote Beer met daaronder de Noordster, het Zuiderkruis in sterrenbeeld Centauer. Recht boven ons de planeet Mars, het sterrenbeeld Tweelingen met Castor en Pollux als heldere sterren en Betelgeuze. Het was ook een heel bijzondere nacht, zoals je dat alleen maar in de tropen ervaart. Bij de wisseling van de wacht om 08.00 uur hebben we een dilemma. Het is dan nog 83 mijl naar de ingang van de Suriname rivier en de grote vraag is kunnen we voor donker deze afstand afleggen. Inmiddels loopt de stroom wel mee en waait de wind nog even lekker door maar ja, blijft dat zo? De aanloop van Paramaribo is erg ondiep en we zien op onze kaart geen duidelijke betonning. We hakken de knoop door. We gaan niet jakkeren om op tijd te komen, zal je net zien dat de wind het op het laatst laat afweten. Nee, we kiezen voor aankomst bij daglicht. Dat ene nachtje kan er nog wel bij. We nemen daarom wat zeil weg om de vaart er een beetje uit te halen. Als blijkt dat we nog steeds vijf knopen of meer lopen gaan we 'bijliggen'. De fok gaat 'bak' en het roer helemaal naar loef. Nu is de vaart er echt uit en met een slakkengangetje van twee knopen drijven we de nacht in. Het is nog ruim dertig mijl. Ergens vannacht zal dan het moment komen om de 'Robeyne' weer vleugels te geven om de laatste mijlen naar het vaste land af te leggen. Op de marifoon horen we nog de stuurman van een Chinees schip die Port Control Paramaribo oproept. Hij legt alleen de klemtoon een beetje anders en heeft het steeds over Parama RIbo en legt de klemtoon op de i!, klinkt best wel glappig.
Beer.

3 opmerkingen:

 1. Moet een geweldig moment zijn om weer land in zicht te krijgen of zoals Coen zal zeggen daar doe je het voor.Goede planning en een fijne vakantie met jullie meisjes.
  Henk B

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lieve Pa, Rene en Coen,
  Gefeliciteerd met jullie aankomst in veilig vaarwater aan de overkant! Marijke kwam het goede nieuws zojuist brengen en wij hebben er samen een glaasje op gedronken. Veel aan jullie gedacht tijdens de kerstdagen, met het beeld van de Robeyne varend onder een prachtige sterrenhemel. Dikke kus en veel liefs, David, Marjolein, Valentijn, Alexander

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi jongens, Van Harte Gefeliciteerd met jullie veilige aankomst in Suriname.
  Groetjes, Lambert en Linda

  BeantwoordenVerwijderen