donderdag 16 februari 2012

Van Tabago naar Grenada


Vrijdag 10 februari 200e dag!
Het is goed toeven in Mount Irvine bay. We besluiten dan ook om het maar eens heel rustig aan te doen. Met een beetje lezen en zwemmen vliegt de dag voorbij. Voor de avond gaan we wel de wal op om te zien of er ergens een restaurant te vinden is om een lekker visje te eten. Zowaar, na een half uurtje de weg gevolgd te hebben duikt er tussen het groen een aardig tentje op en ze hebben er heerlijke gerechten. In het feeërieke schijnsel van de ondergaande zon genieten we van een heerlijk koud biertje en verse vis. Druk is het er niet, slechts twee andere tafels zijn bezet met echtparen die elkaar niet meer zoveel te vertellen hebben. De maan verlicht de baai als we terug naar de 'Robeyne' roeien. De tweehonderdste dag van onze reis vieren we met nog een afzakkertje en kletsen tot we beginnen te geeuwen

zaterdag 11 februari 201e dag.
Er is nog een mooie baai die we willen bezoeken, Pirate bay met het plaatsje Charlotteville. De afstand stelt niks voor, iets meer dan twintig mijl. Het is half tien in de ochtend als we het anker uit de grond trekken. De motor hoeft er zelfs niet aan te pas te komen. Een licht briesje trekt ons traag uit de baai. Eenmaal buitengaats is het echter een heel ander verhaal. Voor we het weten waait het een dikke zes beaufort en de wind ruimt van noord naar oost. De Yanmar moet erbij om zo hoog aan de wind koers te kunnen houden. Het is geen zeilen meer, maar galopperen met een steigerende 'Robeyne' over wilde waterheuvels. Fonteinen buiswater komen over en het schip graaft zich in elke golf , dan weer priemt de boegspriet richting hemel. De snelheid loopt terug naar twee knopen en soms hebben we het idee dat de schroef bovenwater komt. In de middag pakken zich grote donkere wolken samen en de regen die in de verte schuin valt belooft nog meer harde wind. In buien waait het zeven en we zijn blij als we van deze tergende tegenwind verlost zijn. Het is al bijna vier uur als we Pirate bay invaren en de beloning is groot. Een kleine, goed beschutte baai met aan weerskanten steil oplopende heuvels bedekt met weelderig groen. Slechts enkele bootjes liggen voor anker, waaronder een Wharram catamaran ( voor de kenners). 

Opvallend ook is de rust die er van uit gaat, hier in de beschutte baai heb je geen idee dat het buiten zo poeiert! Binnen de kortste keren is alles weer droog en de damp slaat van het dek. Tussen het groen liggen verborgen villa's met een waanzinnig uitzicht en op zwemafstand een mini strandje met een handjevol zonaanbidders. We nemen een duik en René waagt zich al snorkelend bij het rif op zoek naar kleurrijke vissen. Coen wil niet achter blijven en even later springt ook hij overboord met zwemvliezen en duikbril. Tijdens happy hour dit keer geen fel oranje zon die in de zee zakt, dit keer verdrinkt ze in een bomenzee op de heuvel tegenover ons.

In de avond hebben we genoeg aan de geluiden van de boomkikkers, het kabbelende water en de heerlijke romantische muziek uit onze eigen laptopdisco. We kruipen er vroeg in, 's nachts worden nog vaak de hemelsluizen open gezet en klettert de regen met bakken op het dek van het roefje.

Zondag 12 februari 202e dag.
Fregatvogels zijn dieven! Ze laten de meeuwen de vis uit het water halen en gaan ze dan achterna. De opgejaagde meeuwen laten hun 'prooi' vallen en in de lucht pakken die boeven het ontbijt van de meeuwen. Het is zondagochtend en de baai komt langzaam tot leven. Een vroege visser vaart voorbij, de lange hengels waarmee ze hier vissen, priemen in de lucht. Het dunne strookje strand is nog verlaten en nu nog het domein van wat vogels. Eerst maar even een duik om wakker te worden. Na het ontbijt tuffen we naar het plaatsje en binden de dingy aan een gammel steigertje. Veel is er niet te beleven. Veel rasta jongens en al vroeg aan de rum. 

We lopen richting kerkgezang en zitten even later tussen de zingende menigte. Iedereen is prachtig gekleed, met kanten hoesjes boven de schoenen, het zingen is een stuk minder. Al met al zijn we weer snel terug aan boord. We gaan ons maar een beetje inlezen in onze volgende bestemming: Grenada, We hebben een goede pilot; Sailors Guide to the Windwards Islands van Chris Doyle 15e edetie 2011-2012. Het wordt ons bijbeltje voor de komende maanden. Grenada, volledig onafhankelijk sinds 1974, behoort tot de tien kleinste landen van de wereld. Buiten de talrijke beschutte baaien heeft het een prachtig groen binnenland. Jammer dat hurricane Ivan in 2004 veel mooi's verwoestte. We zullen het gaan bekijken.

Maandag 13 februari 203e dag
In de ochtend eerst langs de Immigrations en Customs om uit te klaren. Met de nodige stempels rijker verlaten we het gebouwtje en doen de laatste boodschappen in een supermarktje waarvan de schappen nagenoeg leeg zijn. Wel staat het halve dorp in de rij bij de kassa want er worden loten verkocht en daar hebben ze er wel genoeg van. Terug aan boord, de nodige handelingen ter voorbereiding van de tachtig mijl naar Grenada. Bijbootje leeg, opgerold en vastgebonden op het kajuitdak. Opruimen,afwassen, koers uitzetten, ieder kent z'n taak en het is half twaalf als we uit de Pirate bay wegzeilen. Om dinsdagochtend bij daglicht aan te komen hoeven we niet snel te varen. Niet boven de vijf knopen, dan zijn we precies omstreeks zeven uur bij het waypoint. In de nacht, wanneer de wind meestal wat afneemt begint het in dit geval weer te blazen. Met gereefd grootzeil en geen voorzeilen uit lopen we nog ruim zes knopen. Voor de ingang van Pricly bay, onze bestemming liggen de 'Porpoises' een stelletje gemene rotsen die net onder de waterspiegel liggen en in het donker niet goed zichtbaar. Met een beetje kruisen lukt het ons om bij het eerste voorzichtige ochtendlicht de baai aan te lopen. Er liggen naar schatting een kleine honderd boten voor anker en we scharrelen naar een nog open plekje. Amerikaanse, Duitse, Engelse, Franse en Nederlandse vlaggen wapperen van de achterstevens. De meeste opvarenden slapen nog, de bijbootjes liggen geduldig aan hun lijnen te wachten. Het is dinsdagochtend 14 februari klokslag zeven uur als we ons anker laten vallen. Onze buren zijn al aan het zwemmen en wij volgen hun voorbeeld. Coen maakt een heerlijk ontbijt met eieren en worstjes.


Beer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten