vrijdag 6 januari 2012

Eindelijk vakantie

Van dinsdag 2 januari 161e dag tot zaterdag 6 januari 165e dag
Natuurlijk de allerbeste wensen voor alle bloglezers, goede gezondheid en een beetje geluk, daar kom je ver mee. De laatste dagen waren niet echt de meest spectaculaire van onze reis. Veilig aan de mooring zwaaien we bij elke verandering van het tij en liggen afwisselend met onze punt naar Paramaribo dan weer richting het binnenland. De dagen glippen een beetje door onze vingers. René pleegt nog wat onderhoud, het lijkt wel of hij heel de boot nog wil schilderen voor we haar alleen achterlaten. Coen is altijd van het schoonmaken en ik ben belast met onze financiën.
Onze kleren moeten nodig worden gewassen, vol zout en vuil! Het zoete rivier water met wat sop doet wonderen. Voor we het weten is er weer een dag voorbij, tuffen naar de kant en nestelen ons weer op Rita's terrasje, waar al snel de vaste gasten aansluiten. Liter flessen Parbo bier staan op de gammele tafeltjes en iedereen pakt maar. De sfeer is gezellig en ontspannen. Elke keer weer zijn we verbaasd te horen hoe levens van mensen kunnen verlopen, bij het volkje dat bij ons aan de tafel zit, in ieder geval geen standaard 'huisje,boompje,beestje'. We gaan nogmaals een dag terug naar Paramaribo om huisvesting te regelen voor de komende drie weken. Er rijdt een bus, dat wel, maar hoe laat weet niemand. We staan langs de weg en René steekt z'n duim maar op en zowaar stopt er een auto. Een bijzonder aardige kerel neemt ons mee en onderweg laat hij z'n bedrijf zien, dat nu door zijn dochter gerund wordt. Hij is erg geïnteresseerd in bootjes want hij wil er zelf een gaan bouwen. We nodigen hem uit om met happy hour bij Rita's place te komen, daar treft hij zeker genoeg 'know how' om aan z'n project te kunnen beginnen. Coen en René kiezen voor de Eco Resort Inn, onderdeel van het Torarica concern in hartje Paramaribo aan de rivier. Zij gaan daar met Roelie en Marijke de komende weken verpozen. Zelf heb ik een huisje gehuurd hier in Domburg om met Madee van hieruit Suriname te verkennen. De 'Robeyne' laten we achter aan de mooring in het vertrouwen dat die haar stevig vasthoudt op de soms best pittig stromende rivier. Veertien januari gaan we met z'n allen een tocht het binnenland in maken en zullen vijf dagen in de jungle doorbrengen en diverse Saramaccaanse dorpen bezoeken in het z.g. Boven Suriname gebied. Het eerste gedeelte van de tocht zal gaan langs het Brokopondo stuwmeer en later met korjalen via stroomversnellingen naar het binnenland. Het bovengenoemd meer is ontstaan door de bouw van een stuwdam in de Suriname rivier. In verband met het ontstaan van het meer moesten ongeveer vijfduizend bosnegers verhuizen. We hebben deze tocht geboekt bij Kitty, die zelf meegaat en al jaren deze tochten organiseert. Met haar man Jules hebben ze ook een kampeerboerderij en op www.kampeerboerderijsuriname.nl kun je iets van haar werk zien. We verheugen ons zeer op de tocht. Verder zullen we ieder voor zich wel een auto huren om dagtochten te maken. Ons werd verteld dat je dan een internationaal rijbewijs nodig hebt. Bij navraag zijn de meningen wat verdeeld en de meesten zeggen dat het niet zo'n vaart zal lopen. Hier heet dat een 'Rij-toestemmingsbewijs voor de Republiek Suriname en achterop het papiertje staan wat verkeerstips:
1: links rijden, rechts inhalen op een rechts weggedeelte.
2: Sta meer op uw remmen dan op uw rechten.
3: Achter een rollende bal komt er altijd een kind aan.
4: een ziekenhuisbed is net als een taxi die stilstaat terwijl de meter blijft lopen.
5: glaasje op, laat je rijden.
We zullen de regels in acht nemen en hopen op een mooie tijd in dit bijzondere land in Zuid Amerika. Het is even een break in de geweldige reis die we aan het maken zijn en het is heerlijk dat onze vrouwen ook hier een stukje kunnen meebeleven. Eind van de maand is het voor hun weer 'fasten your seatbelts' en voor ons 'trossen los' om aan het tweede gedeelte van ons 'rondje Atlantic'te beginnen. Voor onze trouwe bloglezers, dank voor jullie aandacht en support, we gaan er even tussenuit maar zodra de mogelijkheid er weer is zullen we met plezier onze belevenissen en ervaringen met jullie delen. Namens Coen en René, het allerbeste en graag tot later.....
Beer.

3 opmerkingen:

  1. Een hele fijne tijd samen met jullie vrouwen.
    Jan en ik lezen jullie avonturen met heel veel plezier, dank jullie wel hiervoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Beer, dank voor de giga nieuws, genoten.
    Jammer voor de teleurstelling nu.

    Aan Madee al Berg en dal gemaild echt een aan rander, te boeken bij KRAS NA POLSKY in Parbo.

    Mijn broer is ook in Parbo vanaf 20 jan. dus julie kunnen event. mijn moeder bellen kom je er niet uit, er zijn giga mooie trips, ook via Berg en Dal.
    Dal, hopelijk te gekke weken.
    Liefs en genoten van je Blog,
    Liefs Carmen, groet, van ons Carmen/Klaas uit Zuid Spanje.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. lieve beer,

    wij wensen jullie een heerlijke vakantie de komende weken, groetjes aan mn moeder en tot gauw!

    dikke kus uit Berdorf van Bas Viviane en de kids

    BeantwoordenVerwijderen